Lingid ja viited mida iga retrohuviline peaks teadma, 1. osa

Igasugu retroteemad on hetkel väga populaarsed ning seetõttu olgu siin ära toodud väike linkide ja viidete tutvustus mis puudutavad internetis leiduvat retroteemadega seotud sisu.

Veebiotsingud ja -kataloogid

The Wayback Machine

Kõige suurema ja parema otsinguga vanade veebilehtede andebaas. Läbi aja on mitmeid sadu või isegi tuhandeid kordi veebilehed selle keskkonna poolt ära arhiveeritud ning igal ajahetkel on võimalik valida ajaliselt millist veeblehe seisu soov näha. Arhiveeringu tihedus sõltub ennekõige veebilehe populaarsusest. Mida popim leht seda enam on erinevatest eri hetkedest seise talletatud. Valida tuleb kõigepealt kalendrist päev ja seejärel valida kellaeg millal talletus sellest kindlast veebist tehtud.

web.archive.org


The Old Net

Jällegi tegu otsinguga, aga põhineb suuresti eelpoololeval The Wayback Machine sisul. Lehe enda stiil on samuti retro stiilis ja seetõttu eriti sobilik avada mõnes retromasina vanas veebilehitsejas. Otsing ise läheneb asjale teise nurga alt. Põhiotsingus on võimalik valida veebileht ja aasta ning seejärel kuvataksegi juba sellest kindlast aastast see veebileht. Üldjuhul ei kuvata uuemat sisu kui aastast 2010.

Lisaks eraldi otsing kunagi populaarsetele tasuta hostingut pakkunud veebiserverite sisule nagu Geocities, AOL, Xoom ja Angelfire.

www.theoldnet.com


Old’aVista

Tegu rohkem kataloogiga, sisu kahelt eelpool olevast süsteemist. Sisu kategooriate kaupa ära jaotatud. Lisaks veebil ka oma otsing mis kuvab sisu Google stiilis, otsingutulemustes samas sisu mis juba möödunud aegadest, see tähendab arhiveeritud kunagi ammu.

www.oldavista.com

Autor

Silver

HTML/CSS spetsialist, PHP/MySQL & JavaScripti taltsutaja. Wordpressi ekspert - Wordpressi kodulehe tegemine, hooldus, taastamine, turvalahendused, SEO, themed ja pluginad. Magento entusiast. Veebifirma UusWeb.ee eestvedaja. Blogija aastast 2005.

Kiirrulluisutamise (Inline speed skating) sõltlane, jooksudistantside läbija ja (maantee-) rattasõidu harrastaja Sporditarvete e-poe Spordihai.ee taganttõukaja.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga